Værktøjsmager

Introduktion En værktøjsmager laver stanse-, klippe- eller støbeforme til produktion af plastik eller metaldele. På skolen lærer du at lave værktøjer til fx at fremstille dele til mobiltelefoner. En vigtig del af arbejdet går ud på at lave præcise værktøjer, som på store maskiner fyldes op med plastik eller metal under højt tryk.
Talentspor På talentsporet har du hovedparten af fagene på højere niveauer end det ordinære EUD-spor. Mere info
Villiam Stampe, Værktøjsmager

Hvorfor valgte du en erhvervsuddannelse i industrien?

Jeg har altid haft øje for præcision, og jeg har længe interesseret mig for metalfaget, så derfor var værktøjsmager den perfekte uddannelse for mig, da den ligesom er en smeltedigel af begge. I et værktøj er det for eksempel vigtigt, at de forskellige dele passer præcist sammen. Og da jeg hørte, at man kunne tage uddannelsen som EUX, vidste jeg, det var det, jeg skulle, eftersom jeg gerne vil læse videre, når jeg er færdig.

Hvad har det bedste ved netop din uddannelse været?

Det er nok udfordringerne, mulighederne og sammenholdet. Man bliver udfordret i hverdagen som værktøjsmager, og der er aldrig to dage, der er ens. En værktøjsmager bliver brugt over alt i hverdagen, så man skal kunne og være forberedt på en masse forskellige ting. Det er ikke tilladt at kede sig, og du får heller aldrig chancen til det. Du er i gang fra start til slut.

Hvad drømmer du om at bruge din erhvervsuddannelse til?

Jeg elsker værktøj, og jeg elsker maskiner. Så er det sagt. Man arbejder på dem og nørkler med dem, og hvis man lægger sin sjæl i det, så er resultatet altid noget magisk. Så når jeg er færdig som EUX værktøjsmager, er min drøm at starte på ingeniørhøjskolen og læse til maskiningeniør.

Hvad kan man bruge din erhvervsuddannelse til? Beskriv potentielle karriereveje og fremtidsmuligheder.

Som værktøjsmager har man mange muligheder, både hvis man fortsætter som værktøjsmager og også, hvis man gerne vil læse videre. Værktøjsmagere bliver brugt over alt i dagligdagen, da man som værktøjsmager lærer en masse om forskellige bearbejdningstyper, ståltyper og plasttyper.

Hvis man gerne vil læse videre, er der også rigtig mange muligheder. Man kan læse til værktøjstekniker. Og tager man en EUX, er den opbygget sådan, at man kan læse videre til for eksempel maskinmester eller ingeniør.

Information

Som værktøjsmager lærer du under uddannelsen at bruge tekniske tegneprogrammer og computerstyrede værktøjsmaskiner. Du lærer også at fremstille støbeforme til produktion af alle former for produkter. Det kan være alt lige fra mobiltelefoner og plastikskåle til ølkapsler. Med en 1-årig overbygning kan du blive værktøjstekniker. Du får typisk jobs i virksomheder inden for jern- og metalindustrien og i plastindustrien.

Med denne uddannelse kan du kombinere din erhvervsuddannelse med en gymnasial eksamen også kaldet EUX. Læs mere her på ug.dk 

Varighed
4 år og 6 måneder

Du får
Lærlingeløn under hele hovedforløbet

Du er
Omhyggelig og fingernem

Er du over 25 år?
Du kan få afkortet din erhvervsuddannelse, hvis du er over 25 år og har relevant erfaring eller anden uddannelse. Se hvor meget på faglært.dk

Se hvor du kan tage uddannelsen
Jobmuligheder
Fremtidsmuligheder Med uddannelsen vil du typisk kunne få arbejde i metal- eller plastindustrien. Meget af arbejdet foregår på værksted, hvor du arbejder med fx at beregne, hvordan en form skal konstrueres.
Tags
Læs mere om uddannelsen på www.ug.dk
Besøg os på