Klejnsmed

Introduktion Hvad er en klejnsmed og hvad laver de? En klejnsmed arbejder med metal. Du vil på klejnsmed uddannelsen lærer om de forskellige typer af metal, og hvordan de kan formes. En vigtig del af arbejdet som klejnsmed går ud på at vælge det rette metal og den rette arbejdsteknik ved forskellige opgaver. Det kræver at du som smed følger med i de nyeste teknikker.
Talentspor På talentsporet har du hovedparten af fagene på højere niveauer end det ordinære EUD-spor. Mere info
Mick Nguyen, Klejnsmed

Hvorfor valgte du en erhvervsuddannelse i industrien?

Jeg vil bygge ting. Og jeg har allerede industrioperatøruddannelsen, som for mig var et virkelig godt springbræt til videre uddannelse inden for samme område—altså stålindustrien. Springet førte mig så til klejnsmedefaget. Jeg valgte det, fordi jeg godt kan lide at være kreativ og bruge mit hoved og bygge store ting, som kan bruges ude i den endnu større verden. Jeg er blandt andet med til at konstruere containere, rulleborde, opsætning af sikkerhed og optimering af maskiner, der effektiviserer produktionen og letter arbejdet for mine kolleger.

Hvad har det bedste ved netop din uddannelse været?

Det gode ved at komme ud og tage sig en erhvervsuddannelse er, at man blander sig med alle de erfarne mennesker. Man får hurtigt syn på, hvordan det er at arbejde i branchen sammen med erfarne kolleger, fordi det er en stor og vital del af ens hverdag. Og så kan man i det her fag virkelig udfolde sine kunstneriske evner, fordi man kan bygge alt i stål og forme det på alle mulige mærkelige måder. Det kræver bare, at man har hænderne skruet godt på og ikke glemmer at tage sit hoved med sig.

Hvad drømmer du om at bruge din erhvervsuddannelse til?

Min helt store drøm er at starte et selvstændigt designerfirma, hvor jeg kan lave alt i stål på bestilling. Men det er svært, for det kræver, man virkelig kan og har lysten og drivkraften indeni. Og så er det også en stor udfordring at opbygge sig et navn, for det kræver tid, tålmodighed og hårdt arbejde. Både at anskaffe sig kunder og også lave et produkt, alle vil have.

Lidt mere kortsigtet drømmer jeg om at komme ud og opleve den vide verden og sætte nogle store anlæg op. I fuld ærlighed? Jeg har allerede et lille es i ærmet, til når jeg afslutter min uddannelse, hvor mine chancer er ret store for at kunne komme ind.

Hvad kan man bruge din erhvervsuddannelse til? Beskriv potentielle karriereveje og fremtidsmuligheder.

Som sagt, så kan du starte som selvstændig. Men en anden mulighed er også at tage på maskinmesterskole og få sig en maskinmesteruddannelse, som er rigtig hård men nok en af de bedste uddannelser inden for mit område. Har du den, kan du komme ind næsten overalt. Du har ihvertfald nogle vildt gode kort på hånden. Og som maskinmester er du også ret højt stillet. Du kan for eksempel få en chefstilling på en maskinpark eller styre motorrummet på nogle af verdens største krydstogt- og fragtskibe. Du har næsten uanede muligheder.

Information

Du lærer på uddannelsen som klejnsmed at udføre ting i metalplader som fx brandtrapper, porte og pengeskabe, men også mere kunstneriske ting som hegn og havelåger. Du kommer til at skære, svejse og montere dele til færdige løsninger. Men du kan også betjene computerstyrede maskiner, lave tegninger og diagrammer. Du får bl.a. jobs i metalindustrien, på smedeværksteder og i off shore industrien.

Med denne uddannelse kan du kombinere din erhvervsuddannelse med en gymnasial eksamen også kaldet EUX. Læs mere her på ug.dk

Varighed
4 år og 6 måneder

Du får
Lærlingeløn under hele hovedforløbet

Du er
Kreativ og har teknisk forståelse

Er du over 25 år?
Du kan få afkortet din erhvervsuddannelse, hvis du er over 25 år og har relevant erfaring eller anden uddannelse. Se hvor meget på faglært.dk

 

Se hvor du kan tage uddannelsen
Se filmen om at tage en erhvervsuddannelse
Jobmuligheder
Fremtidsmuligheder Som klejnsmed er der gode muligheder for at finde arbejde inden for faget. Alt efter dit speciale vil du fx komme til at arbejde i smedeværksteder, større virksomheder, fjernvarme- og kraftværker eller på boreplatforme.
Tags
Læs mere om uddannelsen på www.ug.dk
Besøg os på