Automatiktekniker

Introduktion På automatiktekniker uddannelsen arbejder du med automatiserede maskiner, der styrer processer. Du beskæftiger dig med automatik, som findes i bl.a. rulletrapper, elevatorer og maskiner til produktion. Du finder fejl, reparerer og opstiller automatiske maskiner. Du overvåger og vedligeholder systemer, når de er ude af drift. Arbejdet kræver kendskab til de nyeste teknikker.
Talentspor På talentsporet har du hovedparten af fagene på højere niveauer end det ordinære EUD-spor. Mere info
Katrine Søndergaard, Automatiktekniker lærling

Hvorfor valgte du en erhvervsuddannelse i industrien?

Fordi jeg vil bruge både hænder og hoved. Jeg kan ikke holde fokus, hvis jeg skal sidde stille en hel dag flere år i træk og terpe teori og aldrig rigtig bruge det til noget håndgribeligt.

I industriens uddannelser har jeg mulighed for at veksle mellem skoleforløb og arbejde på lærepladsen. I skoleforløbet sidder man mere stille og lærer en masse teori omkring for eksempel en motors opbygning, hvordan strøm fungerer og hvordan man programmerer små computere kaldet PLC’ere, som styrer robotter og store maskinanlæg. Til det er der knyttet praktiske projekter, hvor man kan lade fantasien løbe løbsk så længe ens viden og hænder kan følge med.

Når jeg kommer ud på lærepladsen igen, synes jeg det er mega fedt at kunne bruge al den nye viden og afprøve den med egne hænder på rigtige maskiner, robotter og så videre. Jeg brænder for at blive automatiktekniker, det vi laver, og jeg har for eksempel altid syntes, det var sjovt at rode i maskiner, når de går i stykker, og så selv finde fejlene og reparere dem. I ét ord, så er automatiktekniker uddannelsen bare, ligesom, sjovt. Det er vel det vigtigste, uanset hvilken uddannelse man er på.

Hvad har det bedste ved netop din uddannelse været?

De mange muligheder automatiktekniker uddannelsen giver mig. Du får ansvar og lov at tænke selv, og du ved aldrig, hvilke opgaver der kommer fra dag til dag. Som automatiktekniker skal man nemlig kunne lidt af det hele—inden for smedefaget, elektrikerfaget og maskinfaget, så man er forberedt på at klare sig selv, om nødvendigt.

Nogle dage er der ikke så meget at lave og man går og fikser nogle småting, såsom daglig vedligeholdelse af maskiner og robotter. Andre dage kan alting vende fuldstændig rundt på et splitsekund. For eksempel, hvis en maskine går ned uden varsel, så skal der handles hurtigt, fordi hvert minut på en fabrik koster mange tusind kroner. Det er ikke altid, du ved, hvorfor maskinen ikke kører, men det er dit ansvar at finde ud af det. Nogle gange tager det et par timer, og så kører den igen, mens det andre gange tager flere dage eller uger, fordi fejlen kan være rigtig stor eller rigtig lille og svær at finde. Derfor er fejlfinding også en stor del af automatikteknikeruddannelsen.

Hvad drømmer du om at bruge din erhvervsuddannelse til?

Jeg drømmer om at bruge min uddannelse til at sikre, at jeg i fremtiden har større chance for at finde en arbejdsplads og et job, hvor jeg er glad for at være. Et sted hvor jeg, hver morgen, kan stå op med et smil på læben, knækbrød i tasken og glæde mig til en ny dag med nye udfordringer uden ensformigt arbejde sammen med seje kolleger.

Jeg tager en dag af gangen lige nu, men hvem ved? Måske læser jeg videre til ingeniør, maskinmester eller autoteknolog. Eller måske elevatorspecialist? Hvem ved hvad fremtiden bringer? Der er mange veje, man kan gå.

Hvad kan man bruge din erhvervsuddannelse til? Beskriv potentielle karriereveje og fremtidsmuligheder?

Der findes mange automatiktekniker job, og er du eventyrlysten, har mod på det og har lyst til at søge nye udfordringer uden for Danmarks grænser, så er der som automatiktekniker, både for lærlinge og færdigudlærte, store muligheder for at arbejde i udlandet, til søs ombord på skibe eller oppe i luften i toppen af verdens nyeste vindmøller.

Du kan arbejde med alt fra vindmøller, toge og skibe, til at programmere lysreguleringer i trafikken, elevatorer, rulletrapper, robotter og så videre. Så der er altid mulighed for at finde noget, der interesserer præcis dig eller skifte til et andet job, hvor du arbejder med noget helt andet, dog stadig med baggrund i samme uddannelse.

Information

Som automatiktekniker lærer du om teknik, mekanik, automatisering, robotter, elektronik og stærkstrøm – men også om systemer, der er baseret på trykluft og væsketryk. Du kommer til montere og fejlrette automatiserede maskiner og anlæg. Du får arbejde i industrien, fødevarer- og procesindustrien og elektronikvirksomheder.

Med denne uddannelse kan du kombinere din erhvervsuddannelse med en gymnasial eksamen også kaldet EUX. Læs mere her på ug.dk

Varighed
4 år og 6 måneder

Du får 
Lærlingeløn under hele hovedforløbet

Du er
Logisk og elsker at finde løsninger

Er du over 25 år?
Du kan få afkortet din erhvervsuddannelse, hvis du er over 25 år og har relevant erfaring eller anden uddannelse. Se hvor meget på faglært.dk

 

Se hvor du kan tage uddannelsen
Jobmuligheder
Fremtidsmuligheder Som færdiguddannet automatiktekniker kan du arbejde i industrien, fødevarer- og procesindustrien, på store skibe m.v. Du kan også blive selvstændig. Der er gode muligheder for at få job, det gælder for begge specialer.
Tags
Læs mere om uddannelsen på www.ug.dk
Besøg os på