Biler, Robotter & Teknologi

Mick Nguyen

Jeg vil bygge ting. Og jeg har allerede industrioperatøruddannelsen, som for mig var et virkelig godt springbræt til videreuddannelse inden for samme område - altså stålindustrien.
Mick, Klejnsmed

Hvorfor valgte du en erhvervsuddannelse i industrien?

Jeg vil bygge ting. Og jeg har allerede industrioperatøruddannelsen, som for mig var et virkelig godt springbræt til videreuddannelse inden for samme område—altså stålindustrien. Springet førte mig så til klejnsmedefaget. Jeg valgte det, fordi jeg godt kan lide at være kreativ og bruge mit hoved og bygge store ting, som kan bruges ude i den endnu større verden. Jeg er blandt andet med til at konstruere containere, rulleborde, opsætning af sikkerhed og optimering af maskiner, der effektiviserer produktionen og letter arbejdet for mine kolleger.

Hvad har det bedste ved netop klejnsmed uddannelsen været?

Det gode ved at komme ud og tage sig en erhvervsuddannelse er, at man blander sig med alle de erfarne mennesker. Man får hurtigt syn på, dine job opgaver og hvordan det er at arbejde i branchen sammen med erfarne kolleger, fordi det er en stor og vital del af ens hverdag. Og så kan man i det her fag virkelig udfolde sine kunstneriske evner, fordi man kan bygge alt i stål og forme det på alle mulige mærkelige måder. Det kræver bare, at man har hænderne skruet godt på og ikke glemmer at tage sit hoved med sig.

Hvad drømmer du om at bruge din erhvervsuddannelse til?

Min helt store drøm er at starte et selvstændigt klejnsmed designerfirma, hvor jeg kan lave alt i stål på bestilling. Men det er svært, for det kræver, man virkelig kan og har lysten og drivkraften indeni. Og så er det også en stor udfordring at opbygge sig et navn, for det kræver tid, tålmodighed og hårdt arbejde. Både at anskaffe sig kunder og også lave et produkt, alle vil have.

Lidt mere kortsigtet drømmer jeg om at komme ud og opleve den vide verden og sætte nogle store anlæg op. I fuld ærlighed? Jeg har allerede et lille es i ærmet, til når jeg afslutter min uddannelse, hvor mine chancer er ret store for at kunne komme ind.

Hvad kan man bruge din erhvervsuddannelse til? Beskriv potentielle karriereveje og fremtidsmuligheder.

Som sagt, så kan du starte som selvstændig. Men en anden mulighed er at videreuddanne dig og tage på maskinmesterskole og få sig en maskinmesteruddannelse, som er rigtig hård men nok en af de bedste uddannelser inden for mit område. Har du den, kan du komme ind næsten overalt. Du har ihvertfald nogle vildt gode kort på hånden. Og som maskinmester er du også ret højt stillet. Du kan for eksempel få en chefstilling på en maskinpark eller styre motorrummet på nogle af verdens største krydstogt- og fragtskibe. Du har næsten uanede muligheder.

Klejnsmed

Hvad er en klejnsmed og hvad laver de? En klejnsmed arbejder med metal. Du vil på klejnsmed uddannelsen lærer om de forskellige typer af metal, og hvordan de kan formes. En vigtig del af arbejdet som klejnsmed går ud på at vælge det rette metal og den rette arbejdsteknik ved forskellige opgaver. Det kræver at du som smed følger med i de nyeste teknikker.
Besøg os på